קראמן, יין מבעבע מתחת לרדאר
קראמן הינו יין המיוצר בשמונה אזורים מוגדרים בצרפת בשיטה שבה מייצרים שמפניה ('Methode Traditionnelle'), לפיה היין עובר התססה שניה בבקבוק לאחר שהוסיפו לו שמרים ומעט סוכר, ומקבל טקסטורה עשירה ומרקם קרמי. השוני בין יינות קרמאן לבין יינות שמפיין הוא באזור ממנו מגיע היין כאשר רק ליינות שגודלו באזור שמפיין מותר להקרא שמפניה. היציאה מהמחוז ומהמגבלות שבאות עם ההגדרה כשמפניה, מאפשרת חופש זני המותאם לכל אחד משמונת המחוזות בהם מייצרים קראמן, אך עדיין חלים על כל מחוז חוקים נוקשים משלו.
מחוזות וזנים מקומיים:
- אלזאס – המחוז המוביל בשוק היינות המבעבעים מחוץ לשמפיין. קראמן ד'אלזאס בדרך כלל מיוצר מבלנד של פינו בלאן, ריזלינג, פינו גריס, שרדונה, אוקזרואה ופינו נואר. ישנה אפשרות חד-זנית 'בלאן דה בלאן' מענבי פינו בלאן ורוזה מענבי פינו נואר. פרופיל קרמאן ד'אלזאס: צבע – זהב חיוור, הבועות אחידות ועדינות, ריח – רענן עם רמיזות של אגס, תפוח, אפרסק או משמש. טמפרטורת הגשה מומלצת: בין 5-7 מעלות. זהו יין קוקטיל מושלם או מלווה אידיאלי לרשת רחבה של מנות פתיח, גבינות או קינוחים. https://www.devine.co.il/pfaff.html
- בורגון – קראמן ד'בורגון מיוצר מזני בורגונדי קלאסיים – בעיקר פינו נואר ושרדונה.
- בורדו – מחוז המייצר יינות מבעבעים מתחילת המאה ה-19 ומוכר כיצרן של קראמן מ 1990, עם בלאן ורוזה. קראמן בלאן מיוצר בעיקר מסמיון עם סוביניון בלאן וגרסת הרוזה מיוצרת בעיקר מקברנה סוביניון ומרלו.
- דיי – בתחילה המחוז היה מייצר קראמן חד-זני מקלארט. המחוז מקפיד על ייצור חד -זני וכיום ניתן למצוא גם קראמן מאליגוטה או ממוסקט. קראמן ד'דיי משלב ארומות עשירות עם טעם חמאתי של תפוח ופירות ירוקים.
- יורה – חלקות הייצור באיזור מתחלקת ל 90% קראמן בלאן המיוצר בעיקר משרדונה ופינו נואר, ו 10% קראמן רוזה המיוצר בעיקר מפינו נואר.
- לימו – קראמן ד'לימו מיוצר משני זנים עיקריים: שרדונה ושנין בלאן וידוע בבעבוע אלגנטי במיוחד עם בועות עדינות. זהו ברוט עם ניחוחות של פרחים לבנים. מומלץ לשתות את היין עד שנתיים ממועד הרכישה ובטמפרטורה של 6-7 מעלות. היין מעולה כאפריטיף או מלווה לארוחה. https://www.devine.co.il/qrman-dh-limv-brvt-pvl-mas.html
- לואר – קראמן ד'לואר מיוצר בעיקר משנין בלאן או קברנה פרנק. זהו יין עם ארומות עדינות ורעננות שמתאים לכל אירוע. פירות לבנים, לימון, אגוזים, ווניל ופעמים ליקריץ מאפיינים את הטעם. היין מתיישן במרתפים מספר חודשים ומומלץ לשתות אותו עד שלוש שנים מהרכישה.
https://www.devine.co.il/crement-loire-langlois.html
https://www.devine.co.il/crement-loire-rose.html
- סבואה – מחוז המאופיין בייצור של יינות מבעבעים איכותיים, עם טרואר שמעניק ליינות מינרליות ורעננות, ארומה לימונית ופרחים מהרי האלפים.
יינות קרמאן הרבה יותר נגישים משמפניה מבחינת המחיר. מומלץ לקרר אותם במקרר לטמפרטורה של 3-7 מעלות ולשתות בכוסות פלוט. חלון השתייה הוא לרוב 3-5 שנים מהייצור משום שקרמאן לא מתיישן לאורך שנים כמו שמפניה. כיף לשתות את היינות הללו לבד אבל גם לצד אוכל מטוגן ומלוח, גבינות רכות ואפילו צלחת תותים.
תגובות אחרונות