ישנם שני סגנונות עיקריים של פורט – רובי RUBY וטאוני TAWNY. לשניהם הרבה מן המשותף – שניהם מחוזקים, מתוקים עשויים מאותם סוגים של ענבים, מגיעים מעמק הדורו ולשניהם יש טווח רחב של סגנונות, רמות איכות ומחיר. שניהם גם מיושנים בעץ, אך אופן היישון מעט שונה: פורט רובי מבלה מעט זמן בחביות עץ לפני הבקבוק וזאת כדי לשמר את הרעננות והפירותיות שלו. לעומתו הטאוני פורט מבלה יותר זמן בעץ לפני הבקבוק, לרוב בחביות עץ קטנות, מה שגורם לחמצון איטי ומשפיע על הארומה, הצבע והטעם שלו.
פורט טאוני בסיסי
משמעות המילה טאוני היא שזוף, חום צהוב. השם מתאר את הצבע הייחודי שמקבל הפורט מן החביות שבהן הוא מתיישן. לפורט טאוני בסיסי יש גוף מעט שקוף, עם ניחוחות של דובדבן מיובש, אגוזים קלויים ונגיעת עור ואחריו מגיעים טעמים קרמיים קלים וסיומת של אבקת קקאו. פורט צעיר נוטה להיות בעל ארומה פירותית בדומה לטעמם של יינות צעירים, מה שמביא לפחות מורכבות מאשר בפורט המיושן יותר.
פורט טאוני בן 10 שנים
לפורט טאוני 10 שנים ומעלה יש מראה שזוף: אדום כהה עם שוליים כתומים וענבריים. אם תסתכלו דרך הכוס זה אמור להיות דומה להסתכלות דרך משקפי שמש בצבע חום זהוב.
הניחוחות נוטים יותר לקליפות תפוז שרופים, ואגוזים קלויים עם טעמי פירות ואגוזים בדבש, מרקם חלק וסיומת ארוכה.
הטאוני בן 10 השנים הוא תערובת של יינות שכולם נדרכים ברגל, מותססים במיכלים נמוכים (lagares) ומיושנים בחביות עץ קטנות (pipas).
הוא אמנם חולק את אותם שורשים בסיסיים עם הטאוני הבסיסי, אבל לאחר הלגימה הראשונה מבינים שמדובר בפורט אחר לגמרי.
נסו את הפורט טאוני מיושן 10 שנים של מבשלת דאו'ס.
שרי – Sherry
שרי הוא יין לבן מחוזק מאנדלוסיה שבדרום ספרד שמיוצר בעיקר מענבי פלומינו ועובר התיישנות ממושכת. הוא קיים במגוון סגנונות של מתיקות מיבש מאוד עד מתוק מאוד.
כמו שמפניה, יין מחוזק יכול להקרא שרי רק אם נעשה באזור הזה לפי כללי העשייה של האזור. חקיינים רבים ניסו לשחזר את הפרופיל הארומטי, האגוזי והמלוח של שרי לאורך ההיסטוריה אך הרוחות הייחודיות, הלחות, האדמה והשינויים העונתיים באנדלוסיה מעניקים אופי ייחודי ליינות המיוצרים שם.
נסו את השרי של מבשלת וויליאמס אנד האמברט והוא מיושן 15 שנה בחבית!
איך לשתות את היינות המחוזקים
פורט לעיתים קרובות נחשב כיין קינוח בשל הטעם העז והאלכוהול הגבוה. הוא מוגש בדרך כלל בכוס קטנה יותר ובמנה קטנה יותר (פחות מ 100 מ"ל), בטמפרטורת החדר.
כלל האצבע לזיווג מוצלח עם קינוחים הוא שככל שהקינוח בעל טעם עז יותר, כך צריך לשאוף ליין הפורט הטאוני המיושן יותר.
קינוחים עם ביצים וקמח מכוונים בדרך כלל לפורט טאוני מיושן בעוד קינוחים על בסיס פירות או שמנת נוטים להשתלב עם טאוני בסיסי. נסו שילובים שונים, כולל גבינות, וסמכו על החיך שלכם.
כמה זמן אפשר להחזיק בקבוק פתוח?
ובכן, עד שהכל נעלם! הודות לביצור, יין פורט יכול להחזיק זמן רב גם לאחר שנפתח.
עם זאת, ברגע שהוא נחשף לאוויר (במיוחד בתוך בקבוק ריק למחצה) הוא מתחיל לדעוך. על מנת ליהנות מהפורט שלכם במיטבו, צרכו אותו תוך שבועיים-שלושה מרגע הפתיחה. אם הוא מאוחסן כראוי, טאוני עם הגיל (כל דבר שיותר מ 10 שנים) שומר על טעמו עד 4 חודשים.
האם הפורט היקר שלי ישתפר עוד יותר ככל שאשמור עליו זמן רב יותר?
כן, לא, אולי. קודם כל, אם אתם רוצה ליישן יין, אתם צריכים תנאים בסיסיים כדי לעשות את זה: מקום קריר, טמפרטורה קבועה, לחות בינונית וללא אור.
פורט וינטג', שבילה את מרבית התפתחותו בבקבוק ללא חמצן, יכול לרוב להמשיך להתפתח זמן רב לאחר שחרורו לשוק, אך הוא גם פחות יציב וברגע שנפתח יש לשתות אותו כמה שיותר מהר.
עכשיו אתם מוכנים למצוא את היין המחוזק המתאים לכם! לכל היינות המוחזקים שלנו לחצו כאן.
היכנסו לדף הבית שלנו – חנות יין בשביל למצוא מגוון רחב של יינות בוטיק.
מבוסס על תוכן מאת WINE FOLLY על SHERRY על PORT TAWNY. תורגם על ידי אפי שטרים
תגובות אחרונות