לזהות ריחות וטעמי פירות ביין

אם יין עשוי מענבים, איך זה שאנשים יכולים לטעום פירות שונים כמו דובדבן, אגס או פסיפלורה? לעתים קרובות שומעים גם תיאורים כמו חמאה, וניל, ציפורן ואפילו בייקון. אז מאיפה טעמים אלה באים, ואילו טעמים הכי נפוצים ביין?

מאיפה מגיעים הטעמים האלו:

אם אי פעם טעמתם ענב שרדונה, אתם יודעים שהוא לא דומה בטעם ליין שרדונה. לענב הטרי אין טעמים של תפוח, חמאה, ולימון, שידועים כטעמים קלאסים של יין שרדונה. אז למה היין שונה מהענב? זה קורה בגלל שכל הניחוחות משוחררים על ידי האלכוהול שביין. בכל יין יש את מה שמדענים קוראים סטריויסומר (stereoisomers) שהם בעצם המרכיבי ארומות של היין, וזה מה שהאלכוהול משחרר. כל סטריויסומר משפיע על הריח והטעם של היין וגם על הסטריויסומרים האחרים שנמצאים ביין. המוח שלנו מעכל את המידע הזה ומתאים אותו לניחוחות מוכרים. בגלל זה, יש אנשים שיריחו בריזלינג ניחוחות של ליצ'י ויש אנשים שיזהו אותו כניחוח של ורדים.

לזהות פירותיות ביין אדום:

flavors-in-wine-red-wine יינות אדומים בדרך כלל מתחלקים לשתי קטגוריות: פירות אדומים ופירות שחורים, ולכל אחד וריאציות רבות.  לרוב יינות פרי שחור מתאפיינים כיינות גדולים, כבדים, ומלאים, עם עפיצות גבוהה, לעומת האדומים שהם יינות קלים יותר.

 

תוכלו לטעום את הפירותיות השחורה והאדומה בין היתר במלבק הארגנטינאי שלנו רוטה 7 ובפינו נואר הגרמני שלנו וון רבן

בלנדים אדומים:

בבלנדים מערבבים זנים שעשויים להיות בעלי מאפיינים של פרי שחור, יחד עם זנים עם מאפייני פרי אדום. במקרים כאלה, ליין יהיו ניחוחות וטעמים משני הסוגים. לדוגמא – יינות מעמק הרון שעשויים לרוב מגרנאש, סירה, ומורבדר, מקבלים מאפיינים 'אדומים' מהגרנאש, ו'שחורים' משני הזנים הנותרים.  ייננים מוסיפים סירה ומורבדר לגרנאש כדי להוסיף עוצמה וגוף ליין.  בפעם הבאה שתטעמו בלנד, נסו להבחין באיזה פירות אתם טועמים, להתאים אותם לזן ולהבין באיזה זנים השתמשו בבלנד – כמו המומחים!

 כאן תוכלו לקרוא עוד על סוגי בלנדים

 

יין לבן:

 fruit-flavors-wine-white עברית

ביין לבן גם יש שתי קטגוריות שמאפיינות את הטעמים: פרי עץ ופרי הדר. עם הזמן, תתחילו לראות שהטעם לא בא רק מהזן, אלא גם מושפע מהאיזור גידול. למשל, לשנין בלאן מדרום אפריקה יהיו טעמים של אפרסק ווניל, לעומת שנין בלאן מעמק הלואר בצרפת, שיהיה בעל טעמים של לימון וליים.   כשתטעמו יין לבן, תחשבו גם על הבשלות של הענבים בזמן הבציר, ואיך זה משפיע על הטעם. ענבים שנקטפו פחות בשלים יהיו חמצמצים יותר, עם טעמים של פרי הדר, לעומת פירות בשלים יותר, שיתנו ליין טעמים מתקתקים וטרופים יותר, כמו אננס.

 

תוכלו לטעום את הפירות הדר ופירות העץ בין היתר בפינו גריג'יו האיטלקי שלנו איל פפברו ובשנין בלאן הדרום אפריקאי שלנו היוגנוט

 

flavors-in-chardonnay-by-ripeness עברית

האף שלנו:

כל אחד מריח דברים שונים ביין, כך שבאמת אין תשובה נכונה או לא נכונה. למזלנו, רוב האנשים יכולים להסכים על רוב הריחות שנמצאים ביין, וכך אפשר להשתמש במונחים אלו כדי לתקשר מה אנחנו מריחים וטועמים.

קישור לכתבה באתר WINE FOLLY 

30 ש״ח מתנה

נרשמים לניוזלטר* ומקבלים 30 ש"ח מתנה לרכישה בחנות.
הרשמו לניוזלטר שלנו כדי לשמוע ראשונים על המבצעים ואירועי הטעימות הכי חמים.

*לנרשמים חדשים בלבד